УКРАЇНСЬКИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ІНСТИТУТУ СЕПАРАЦІЇ - Кузьменко, Сергій Георгійович; Кузьменко, Сергій Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядаються питання встановлення режиму окремого проживання подружжя (сепарації) за українським законодавством. Доведено, що, незважаючи на двадцятирічний стаж наявності сепарації в Сімейному кодексі України, вона ще не знайшла значної кількості прихильників застосування такого режиму. Зроблено акцент на перевагах сепарації перед розлученням. Наведено відповідні приклади та обґрунтування. Досить уваги приділено зарубіжному досвіду використання інституту сепарації. Наголошується на перспективах застосування режиму окремого проживання подружжя та на необхідності поширення такого досвіду в нашій країні. Адже сепарація може стати у пригоді для тих осіб, кому за відсутності реальних сімейних стосунків за тих чи інших обставин нібито потрібно перебувати у шлюбі, тобто коли юридично шлюб між особами існує, а фактичні шлюбні відносини вже відсутні.