СУТНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ В АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОМУ ВИМІРІ НАУКОВОГО АНАЛІЗУ - Сопілко, Ірина Миколаївна; Токарєва, Ксенія Сергіївна; Мердова, Ольга Миколаївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Автори зосереджується на аналізі сутності адміністративної діяльності правоохоронних органів у контексті адміністративно-правового виміру. У роботі визначено адміністративну діяльність як спеціалізовану галузь діяльності правоохоронних органів, орієнтовану на захист прав і свобод особи та громадянина, а також інтересів держави, зокрема у сферах публічної безпеки, фінансово-економічних та інформаційних відносин. Дослідницями висвітлено, що адміністративна діяльність передбачає використання державного примусу та юридичну відповідальність за недотримання встановлених норм. Крім того, вони наголошують, що така діяльність провадиться відповідно до чинного законодавства та забезпечується необхідними гарантіями законності. У статті розглянуто різні аспекти адміністративної діяльності правоохоронних органів, включно з її суб’єктним складом, компетенцією та застосуванням спеціальних заходів. Також автори звернули увагу на взаємозв’язок понять «адміністративна діяльність» та «поліцейська діяльність», вказуючи на їхні особливості та спільні риси. У висновках підкреслюється важливість адміністративно-правового аспекту в реалізації правоохоронної функції держави та надається системний огляд основних правоохоронних органів, які проводять адміністративну діяльність.