ПСИХОЛОГІЧНА ГОТОВНІСТЬ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ НАДАВАТИ ПЕРШУ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ - Мухіна, Галина Вікторівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Сьогодні правоохоронні органи України здійснюють свою професійну діяльність у неймовірно складних умовах, які пов’язані як безпосередньо з виконанням професійних завдань щодо профілактики та протидії злочинності в умовах війни, так і з проведенням різних заходів, які спрямовані на відсіч і стримування збройної агресії Росії, захист прав громадян країни, котрі мешкають у зоні проведення активних військових дій. У статті розглянуто особливості різних підходів щодо визначення сутності і структурних компонентів психологічної готовності до певних видів діяльності; здійснено стислий аналіз компонентів психологічної готовності поліцейського до надання першої психологічної допомоги людям, а саме: мотиваційного, когнітивного, операційно-процесуального й емоційно-вольового. Мотиваційну готовність подано як наявність сформованих мотивів, переконань, цінностей, почуттів, бажань, інтересів тощо, які є необхідними для виконання професійних завдань поліцейськими в екстремальних умовах, у тому числі й надання першої психологічної допомоги людям. Когнітивна готовність характеризується певним обсягом знань у царині професійної діяльності, яка спрямована на надання поліцейськими першої психологічної допомоги. Операційна-процесуальний складник психологічної готовності окреслений як сформовані практичні навички й уміння надавати першу психологічну допомогу людям. Емоційно-вольову готовність подано як здатність особистості свідомо регулювати свою поведінку й опановувати власні негативні психологічні стани. Насамкінець визначено певний алгоритм надання поліцейськими першої психологічної допомоги та подано практичні рекомендації щодо формування психологічної готовності поліцейського виконувати службові обов’язки в екстремальних умовах.