СФЕРИ ТА МІСЦЯ ОПЕРАТИВНОГО ПОШУКУ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ НАДРОВИКОРИСТАННЯ - Крейтор, Андрій Андрійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті зазначено, що підвищення ефективності протидії злочинним проявам обумовлює необхідність розробки тактики виявлення для кожного виду злочинів, оскільки специфіка діяльності в конкретній сфері обумовлює у свою чергу сферу пошуку як місця, де злочинна діяльність має тенденцію до повторюваності, концентрації і які у контексті надровикористання взагалі роблять можливим вчинення злочинів. Зроблено висновок, що до сфер оперативного пошуку ознак екологічних злочинів у сфері надровикористання відносяться: суб’єкти надровикористання, що знаходяться в оперативному обслуговуванні; об’єкти, що не знаходяться в оперативному обслуговуванні, на яких здійснюється незаконний видобуток корисних копалин з порушенням вимог екологічної безпеки; місця, де настають та/або можуть бути виявлені факти реалізації наслідків, що настали у результаті вчинення екологічних злочинів у сфері надровикористання; місця безпосереднього видобутку корисних копалин; місця проєктування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об’єктів надровикористання; природні об’єкти, що знаходяться під охороною і є ризикованими з точки зору екологічної безпеки; органи екологічного контролю, а також органи контролю надровикористання (з точки зору участі у вчиненні екологічних злочинів їх працівників, а також як місця, де зосереджено низку джерел інформації щодо вчинення екологічних злочинів.