ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ В ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Цикало, Віталій Вікторович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглядаються особливості реалізації адміністративного примусу в діяльності Національної поліції України. Визначено, що адміністративний примус є важливим складником діяльності Національної поліції України, спрямованої на підтримання публічної безпеки, правопорядку та забезпечення виконання законних вимог держави. У процесі дослідження встановлено, що адміністративний примус виконує не лише каральну, але й профілактичну та захисну функції. Його ефективність значною мірою залежить від професійної підготовки працівників поліції, чіткості нормативної бази та належного контролю за додержанням прав людини. Водночас чинне законодавство потребує вдосконалення в аспектах чіткого регулювання підстав, меж і порядку застосування адміністративного примусу.