ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Куртов, Анатолій Ігоревич; Іващенко, Сергій Миколайович; Гашенко, Сергій Васильович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Введення воєнного стану в Україні є надзвичайним правовим режимом, що запроваджується для захисту суверенітету, територіальної цілісності та безпеки держави у випадку збройної агресії чи загрози національній безпеці. У статті проаналізовано нормативно-правову базу цього режиму, що включає Конституцію України, Закон України «Про правовий режим воєнного стану», міжнародні закони та інші нормативні акти, які регламентують його впровадження та дію. Значну увагу приділено процедурі введення воєнного стану, що передбачає ухвалення відповідного указу Президентом України та затвердження його Верховною Радою. Розглянуто також роль органів державної влади та місцевого самоврядування в реалізації заходів воєнного стану, включаючи координацію дій силових структур, запровадження спеціальних режимів управління та забезпечення життєдіяльності держави. Одним із ключових аспектів дослідження є правові наслідки запровадження воєнного стану. Стаття містить аналіз змін у правовому статусі громадян, можливі обмеження конституційних прав і свобод, як-от право на мирні зібрання, свобода слова, свобода пересування тощо. Окремо розглянуто питання мобілізації, трудової повинності та використання ресурсів держави для оборони. Важливим є розгляд механізмів контролю та запобігання зловживанням владою під час дії воєнного стану, а також відповідності таких обмежень міжнародним стандартам у сфері прав людини. Наголошено на необхідності дотримання принципів пропорційності та законності в запровадженні заходів безпеки, аби запобігти порушенню основоположних прав громадян. У підсумку оцінено наслідки воєнного стану для суспільства, економіки та правової системи України, акцентовано увагу на викликах, що постають перед державою і громадянами. Зроблено висновок про необхідність ефективного управління кризовими ситуаціями, збереження демократичних інститутів і дотримання принципу верховенства права навіть у надзвичайних умовах.