СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПІДГОТОВКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ ПОЛІЦІЇ - Лопатинська, Ірина Сергіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовано систему підготовки поліцейських до службової діяльності. Наголошено, що ефективна професійна підготовка об’єднує психологічний, теоретичний та практичний аспекти. У свою чергу, психологічний аспект підготовки спрямований на розвиток психологічної складової важливих якостей у діяльності поліцейського; теоретичний – інформаційний компонент (сприйняття, переробка та збереження інформації, необхідної для виконання професійної службової діяльності; управління діяльністю і прийняття рішень, планування, контроль); практичний є сукупністю заходів, серед яких важливу роль відіграють організаційні, інформаційні, прогностичні та проєктні. Результативність та продуктивність використання активних форм і методів підготовки майбутніх поліцейських до службової діяльності зростає, якщо забезпечити послідовність професійної спрямованості та спроєктувати ситуації, що моделюють реалії службової діяльності в лавах Національної поліції. У запропонованому дослідженні розглядаються освітні технології навчання майбутніх співробітників правоохоронних органів як поетапно організована діяльність викладача, що взаємодіє із здобувачами вищої освіти для досягнення оптимальних результатів. Вибір технологій (проєктних, тренінгових) залежить насамперед від завдання, яке необхідно вирішити; установок і мотивації на досягнення високих результатів під час служби в Національній поліції. Зазначено, що на сьогодні дієвим інструментарієм підвищення кваліфікації правоохоронців України є вивчення передового професійного досвіду правоохоронних органів країн Європи, де, між іншим, необхідно буде застосувати набуті навички володіння та розуміння іноземної мови. Наприклад, одним із джерел обміну досвідом правоохоронців та підвищення кваліфікації співробітників поліції є агентство Європейського Союзу «CEPOL». Агенція об'єднує мережу навчальних інститутів для службовців правоохоронних органів у державах-членах ЄС та займається організацією тренінгів щодо питань безпеки, співробітництва правоохоронних органів та обміну інформацією.