ЗАПРОВАДЖЕННЯ СКАНДИНАВСЬКОЇ МОДЕЛІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ПОРЯДКУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ МАСОВИХ ЗАХОДІВ У ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Ульянов, Олексій Іванович; Ніколаєв, Олександр Трифонович; Бахчеван, Євген Федорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розкрито особливості та переваги скандинавської моделі охорони громадського порядку та безпеки під час масових заходів. Одним із ключових елементів нової концепції охорони громадського порядку є запровадження «поліції діалогу». Чотири засади цього підходу: по-перше, отримати якомога більше знань про склад будь-якого натовпу; по- друге, навчитися розрізняти різні частини натовпу та визначати, де є ризики; по-третє, постійний діалог та спілкування з організаторами заходів та членами натовпу і, нарешті, сприяння. Висвітлено поняття громадського порядку. Проаналізовано правову основу проведення масових заходів в Україні. Установлено, що однією з проблем реалізації скандинавської моделі є відсутність спеціального закону про проведення масових заходів. Для реалізації основного принципу «поліції діалогу», який передбачає зв'язок поліції та організаторів масових заходів, важливо встановити чіткий порядок повідомлення про такі події. Обґрунтовано необхідність прийняття спеціального закону про масові заходи в Україні, а також визначення порядку повідомлення про масові заходи, які повинні подаватися до органів Національної поліції.