АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОСТУПКІВ - Ковальова, Ольга Вікторівна; Ковальов, Василь Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Розслідування кримінальних правопорушень, особливо в сучасних умовах, важко уявити без допомоги осіб, які володіють спеціальними знаннями з різних галузей науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо. Основними формами застосування таких знань є залучення спеціалістів у кримінальне провадження (ст. 71 КПК України) та проведення судових експертиз (ст.ст. 242–244 КПК України). У статті розглянуто питання щодо використання спеціальних знань у кримінальному провадженні, зокрема, під час розслідування кримінальних проступків, а також форми використання таких знань в інформаційному забезпеченні розслідування кримінальних правопорушень, фактичні й нормативні підстави їх застосування, форми фіксації і процесуального оформлення, у тому числі проведення освідування та судово-медичної експертизи.