ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ - Ніколенко, Людмила Миколаївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Cтаттю присвячено дослідженню принципів діяльності поліції України. Розглянуто та проаналізовано принципи діяльності поліції, що визначені в Законі України «Про Національну поліцію», а саме: верховенство права, дотримання прав і свобод людини, законність, політична нейтральність, взаємодія з населенням на засадах партнерства, безперервність. Запропоновано принцип взаємодії з населенням на засадах партнерства розглядати як основний: по-перше, щоб повернути повагу населення до поліції, по- друге, рівень взаємодії впливає на ефективність виконання функцій поліції, по-третє, за рівнем довіри можна зробити висновок щодо ефективності роботи поліції в цілому. З метою вдосконалення діяльності поліції запропоновано зміни до переліку принципів, визначених у Законі України «Про Національну поліцію».