ЗМІСТ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВТІЛЕННЯ ПРИНЦИПУ ПРЕЗУМПЦІЇ НЕВИНУВАТОСТІ У СФЕРІ ЮВЕНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ - Веселов, Микола Юрійович; Булгакова, Олена Валеріївна; Волкова, Дар’я Максимівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті з’ясовано зміст та особливості втілення окремих аспектів принципу презумпції невинуватості у сфері ювенальної юстиції. Встановлено, що забезпечення презумпції невинуватості як пріоритетної засади формування та здійснення дружнього до дитини правосуддя в Україні потребує ефективного впровадження до всіх судових і позасудових або адміністративних проваджень за участю дітей. Доведено, що реалізація цього принципу в системі ювенальної юстиції стосується не лише забезпечення процесуальних прав неповнолітнього як учасника кримінального чи адміністративно-деліктного провадження, а й інших особистих, соціальних та культурних прав і свобод дитини, дотримання яких у зв’язку з цими провадженнями може бути порушено.