НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В МЕЖАХ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ - Ковальова, Ольга Вікторівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядається нормативно-правове регулювання захисту інформації в межах досудового розслідування. Вказано, що основні положення, котрі регулюють процес створення та функціонування інформаційного забезпечення досудового розслідування, передбачені в Конституції та законах України, а також постановах КМУ, відомчих та міжвідомчих документах. Під нормативним регулюванням інформаційного забезпечення досудового розслідування необхідно розуміти координацію процесу пошуку, отримання та доступу до доказової інформації в межах регулювання суспільних відносин, які виникають під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, що реалізується за допомогою юридико-технічних засобів із метою захисту сукупності соціальних та державних інтересів. Зазначено, що під інформаційною безпекою необхідно розуміти сукупність кримінально-правових та кримінальних процесуальних заходів та засобів, які спрямовані на активну протидію незаконному втручанню в процес досудового розслідування шляхом дестабілізації кримінального процесу через негативний інформаційний вплив. Безпекою інформації є стан захисту процесуальних даних від несанкціонованого доступу з метою внесення неправдивих відомостей. Підсумовано таке: 1) інформаційне забезпечення досудового розслідування, окрім КПК України та спеціальних документів, реалізується за допомогою нормативно-правових актів, якими передбачено захист інформації, а також в яких викладено особливості її використання в процесі розслідування кримінальних правопорушень; 2) на нормативно-правовому рівні дотепер чітко не визначено принципову різницю між інформаційною безпекою та безпекою інформації, що призводить до помилок під час конструювання окремих норм кримінального процесуального та кримінального законодавства; 3) відсутність єдиного розуміння сутності інформації та особливостей її захисту від несанкціонованого доступу ставить під загрозу конфіденційність та об’єктивність досудового розслідування.