ЗЛОЧИННІСТЬ ЯК СИСТЕМА КРІЗЬ ПРИЗМУ ПРОБЛЕМИ КОМПЛЕКСНОСТІ У КРИМІНОЛОГІЇ - Колодяжний, Максим Геннадійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті на підставі результатів емпіричного та поглибленого теоретичного дослідження розглянуто досі невирішену у кримінології проблему щодо системного характеру злочинності. Учених-кримінологів, які вивчали анонсоване питання, розділено на дві групи: ті, що не визнають, і ті, які визнають злочинність системою. Наведено щодо цього відповідну теоретичну аргументацію. Висловлена авторська позиція щодо системної природи явища кримінальної протиправності. Її побудовано на засадах методології системного підходу та синергетики, а також результатах здійсненого експертного опитування.