ПРАВООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ У СИСТЕМІ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ - Мороз, Надія Сергіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті на підставі комплексного системного аналізу розглянуто правоохоронну діяльність у системі функцій держави. Проблематика правоохоронної діяльності держави, її ціннісних підстав, цілей, системності, змісту є надзвичайно багатогранною, має в науковому пізнанні дуже багатий зміст. Вивчення правоохоронного потенціалу держави, її втілення у формі правоохоронної діяльності є теоретично актуальним і своєчасним. Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини, що виникають у зв’язку з реалізацією правоохоронної діяльності держави. Предмет дослідження становлять ціннісно-цільові основи, системні властивості, механізм реалізації, умови, що впливають на ефективність правоохоронної діяльності в умовах європейської інтеграції та воєнного стану. Діалектика, яка послідовно розгорталася в загальнонаукових і спеціальних методах (системно-структурний аналіз, порівняльний аналіз, синтез, узагальнення, абстрагування, формально-юридичний метод), забезпечила пізнання правоохоронної діяльності держави. Зазначено, що визнання за безпекою якості головної цінності закономірно приводить до ідеї наділення її якістю мети держави, що, своєю чергою, породжує правоохоронну функцію. Безпека виступає інтегративною метою щодо політичних, економічних, духовно-культурних, екологічних та інших завдань, що зумовлюють і структурують правоохоронну функцію держави. Визначено, що правовий порядок розуміється в різноманітті властивостей і сторін, є сенсоутворювальним початком правоохоронної діяльності держави. Остання є діяльність з охорони правопорядку. Взяті в єдності інституційні та нормативно-правові засади, принципи та методи правоохоронної діяльності держави утворюють механізм реалізації досліджуваної діяльності та забезпечують системність, послідовність і безперервність реалізації охоронних завдань. Домінування національних інтересів у вирішенні наявних проблем територіальної цілісності та суверенітету має становити ціннісно-смислову основу правоохоронної держави в умовах збройної агресії Російської Федерації щодо України.