СИСТЕМА СУБ’ЄКТІВ ОХОРОНИ ВІЙСЬКОВОГО МАЙНА: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Вітвіцький, Сергій Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розкрито поняття системи суб’єктів охорони військового майна як визначених нормами адміністративного та спеціального військового законодавства органів публічної адміністрації, військових формувань, органів військового управління, військових частин та посадових осіб, які на підставі наданої їм загальної або спеціальної компетенції здійснюють організаційні, управлінські, режимні, правоохоронні та контрольні заходи, спрямовані на забезпечення збереження, цілісності, належного використання та захисту військового майна від протиправних посягань, втрати, пошкодження або незаконного використання, у мирний час та в умовах особливих правових режимів. Визначено систему суб’єктів охорони військового майна шляхом їх класифікації на суб’єктів загальної та спеціальної компетенції. Встановлено, що до суб’єктів загальної компетенції належать органи публічної адміністрації, для яких охорона військового майна не є основним напрямом діяльності, зокрема Кабінет Міністрів України, Національна поліція України, Національна гвардія України, а також окремі органи виконавчої влади загальної компетенції та місцеві органи державної влади.