ЩОДО ДЕЯКИХ ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ОСІБ, ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ - Князькова, Любов Михайлівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Статтю присвячено дослідженню проблем захисту соціальних прав осіб, які постраждали від військової агресії росії проти України. Проаналізовано нормативні акти та практику застосування законодавства щодо зазначеної категорії осіб. Акцентовано увагу на тому, що законодавством не визначено категорії громадян, які визнаються постраждалими від військової агресії росії проти України. Зроблено висновок про необхідність законодавчого закріплення цих категорій із метою недискримінації та уніфікації соціального забезпечення та надання соціальних послуг. Наголошено, що особи, які постраждали від російської агресії, мають такий самий конституційний статус, як і інші громадяни, а закони та підзаконні акти можуть прийматися для розширення гарантій дотримання прав таких осіб, а не звуження змісту чи обсягу їхніх прав. Визначено відмінності щодо соціального захисту осіб, переміщених із територій, окупованих до 24 лютого 2022 р. Запропоновано заходи щодо уніфікованого підходу до соціального захисту осіб, які постраждали від агресії росії проти України, із метою виключення дискримінації цієї категорії осіб. Проаналізовано законопроєкти, зареєстровані у Верховній Раді України, та зроблено пропозиції щодо вдосконалення законодавства про соціальний захист. Із метою недопущення дискримінації осіб, що знаходяться на окупованій території України, пропонується вдосконалити механізм виплати їм пенсій за минулий час. Запропоновано встановити можливість визнавати та підтверджувати в адміністративному порядку акти цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій території. Зазначенона необхідності створення в Україні сучасної системи соціального захисту, орієнтованої на забезпечення громадян соціальними правами й гарантіями, підтримку уразливих груп населення, зокрема осіб, які постраждали у зв’язку з військовою агресією росії проти України.