ҐЕНЕЗА ТА ЕВОЛЮЦІЯ АГЕНТСТВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЗІ СПІВРОБІТНИЦТВА У СФЕРІ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (ЄВРОПОЛУ) - Янчук, Наталія Дмитрівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
Наукову публікацію присвячено дослідженню історичних аспектів становлення та розвитку Агентства Європейського Союзу зі співробітництва у сфері правоохоронної діяльності (Європолу).Зроблено спробу теоретичного осмислення феномену європейського поліцейського відомства через призму європейської інтеграції. Звернено увагу, що ідея створення платформи для співпраці між органами поліції європейських держав із метою попередження транскордонних загроз та ризиків внутрішньої безпеки в рамках Європейського Союзу з’явилася на порядку денному європейської інтеграції у середині 70-х років ХХ ст., проте лише в Маастрихтській угоді про утворення Євро- пейського Союзу 1992 р. був підтверджений намір заснувати європейську поліцейську службу для поліпшення співробітництва між країнами – членами ЄС у боротьбі з торгівлею наркотичними речовинами, тероризмом та іншими тяжкими формами міжнародної організованої злочинності.Визначено, що успішність реалізації стратегічного курсу Української держави на набуття член- ства в Європейському Союзі не в останню чергу залежить від налагодження ефективного співро- бітництва з державами – членами Європейського Союзу та його органами у сфері правопорядку та правосуддя.