ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВЧОГО ОПИСУ ОЗНАК ПРЕДМЕТІВ ЗЛОЧИНІВ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ СТ. 114-2 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Мовчан, Роман Олександрович; Бурда, Петро Олексійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті здійснено критичний аналіз нормативного опису ознак предметів злочинів, передбачених ст. 114-2 Кримінального кодексу України (далі – КК), що дало можливість виявити їхні основні недоліки та розробити науково обґрунтовані пропозиції, спрямовані на їх законодавче усунення.Зроблено загальний висновок про те, що чинна ст. 114-2 КК не є досконалою через відсутність у ній: конкретизованого визначення та переліку як офіційних джерел країн-партнерів, так і уповноважених державних органів, які мають право поширювати відповідну інформацію; вказівки на певні різновиди військово значущої інформації; уточнення, що відповідні відомості незалежно від їх попереднього поширення у відкритому доступі будь-якими особами: а) мають фактичний характер; б) дають можливість ідентифікації військових формувань не лише на місцевості, а й у часі тощо.Водночас доведено, що вказівка у ст. 114-2 КК на всі зазначені вище обставини суперечитиме правилам кримінального нормотворення. Через це аргументовано положення про те, що деталізований перелік та порядок поширення відповідної інформації має бути закріплений у релевантному наказі МОУ (або іншому нормативно-правовому акті, але не в КК), на кшталт чинного Наказу № 73, дія якого, проте, має поширюватися на необмежене коло суб’єктів. Натомість невиправдано громіздкі назва і диспозиції ст. 114-2 КК мають бути замінені на чітке та лаконічне формулювання «несанкціоноване поширення військово значущої інформації» (або інший подібний варіант), зміст якого мав би бути розкритий у відповідних положеннях регулюючого законодавства.