МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БЕЗПІЛОТНИХ АВІАЦІЙНИХ СИСТЕМ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ - Михайлов, Руслан Іванович; Чернолуцький, Дмитро Володимирович; Ковбасюк, Анатолій Васильович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті проаналізовано міжнародно-правові підходи до правового регулювання експлуатації безпілотних авіаційних систем. Сформульовано пропозиції до національного законодавства в указаній сфері суспільних відносин. Обґрунтовано необхідність розроблення «Концепції розвитку національної системи підготовки та допуску операторів БпЛА до виконання польотів у єдиному повітряному просторі України на 2026–2036 роки». Визначено цілі вищевказаної Концепції, яка спрямована на формування єдиної нормативної бази для підготовки операторів БпЛА різних рівнів і спеціалізацій; забезпечення взаємної сумісності програм підготовки у військовому та цивільному секторах; упровадження міжнародних стандартів (зокрема ICAO, EASA, NATO STANAG) у національну систему сертифікації; створення механізмів державного та громадського контролю за якістю навчання; розвиток навчально-тренувальної інфраструктури (включно з віртуальними симуляторами, полігонами та випробувальними майданчиками); стимулювання інновацій у сфері методик підготовки операторів, зокрема з урахуванням досвіду бойового застосування БпЛА.