ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ОХОРОНИ ВОД: ПРОБЛЕМИ ТЛУМАЧЕННЯ І ВДОСКОНАЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНУ - Дудоров, Олександр Олексійович; Письменський, Євген Олександрович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядаються проблемні аспекти кримінально-правової характеристики порушення правил охорони вод, відповідальність за вчинення якого передбачено у ст. 242 КК України. Наголос зроблено на з’ясуванні об’єктивних ознак основного складу цього злочину проти довкілля. Піддано критичному аналізу: а) поширений у юридичній літературі зворот «кримінально-правова охорона водних ресурсів»; б) наукове положення про охоплення поняттям водних ресурсів як об’єкта кримінально-правової охорони не лише водних об’єктів, а й деяких інших складників довкілля, які перебувають у тісному взаємозв’язку з водними ресурсами; в) пропозиції щодо доповнення КК України новими заборонами, покликаними забезпечувати встановлений порядок раціонального використання, відтворення та охорони водних об’єктів. Розкрито зміст предмета, суспільно небезпечного діяння, суспільно небезпечних наслідків і суб’єктивної сторони порушення правил охорони вод. Показано особливості причинного зв’язку при вчиненні злочину, передбаченого ст. 242 КК України. Висунуто й аргументовано пропозиції, спрямовані на вдосконалення цієї кримінально-правової заборони. Розглянуто питання про відмежування складу злочину, караного за ст. 242 КК України, від складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 59 КУпАП («Порушення правил охорони водних ресурсів») і складу злочину, описаного у ст. 243 КК України «Забруднення моря».