ЕКСТРАДИЦІЯ ЯК КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ ІНСТИТУТ: ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ - Хоббі, Юлія Сергіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглянуто актуальні питання визначення та реалізації інституту екстрадиції в кримінальному праві України. Доведено, що інститут екстрадиції має комплексний міждисциплінарний характер, адже виникає на перетині конституційно-правових, кримінально- правових, кримінально-процесуальних та міжнародно-правових норм. Показано, що основним завданням інституту екстрадиції є забезпечення невідворотності притягнення особи, винної у скоєнні злочину, до кримінальної відповідальності, що дозволяє визначити принципову основу та сутність даного інституту як кримінально-правову. Наголошується, що інститут екстрадиції має комплексний характер, поєднуючи видачу як осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, так і осіб, засуджених за скоєння злочину, причому обидва випадки його застосування мають спільну мету – забезпечення притягнення особи, винної у скоєнні злочину, до кримінальної відповідальності.