НЕДЕРЖАВНІ ФОРМИ ОХОРОНИ ПРАВОПОРЯДКУ В УКРАЇНІ: КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ ВИМІР - Орлов, Віктор Анатолійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглянуто конституційно-правову сутність недержавних форм охорони правопорядку в Україні. Автором розкрито проблемні питання визначення терміна «охорона правопорядку» та недержавних елементів системи правопорядку. Доведено, що функція охорони правопорядку реалізується у двох формах: державній та недержавній. Запропоновано тлумачення поняття «форми охорони правопорядку». Виокремлено приватні, муніципальні та громадські форми охорони правопорядку й надано їхню характеристику. Зроблено висновок, що конституційно-правове оформлення визначення правопорядку із залученням недержавних форм його охорони є важливою формою безпекової інженерії та дієвою інституцією забезпечення прав і свобод людини та громадянина в Україні.