КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПОНЯТІЙНО- КАТЕГОРІЙНОГО АПАРАТУ - Волобуєв, Анатолій Федотович; Волобуєва, Олена Олексіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Аналізуються зміни в понятійно-категорійному апараті наук кримінально-правового блоку у зв’язку з оновленням кримінального й кримінального процесуального законодавства України. Відзначається, що нормативне введення в обіг нових категорій без належного теоретичного обґрунтування породжує низку суперечностей під час вирішення багатьох завдань кримінального провадження. Констатується необхідність узгодження понять і категорій галузевих і прикладних наук кримінально-правового блоку, що є запорукою прийняття правильних процесуальних і тактичних рішень під час кримінального провадження. Формулюється висновок, що понятійно- категорійний апарат набуває ознак системності й несуперечливості тільки тоді, коли процес формування понять і категорій послідовно проходить усі етапи – від теоретичних гіпотез (пропозицій) до їхньої практичної апробації та легалізації.