ЩОДО НОРМАТИВНОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ СТРОКІВ ТА ПОРЯДКУ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАТРИМАННЯ ПРАВОПОРУШНИКІВ ЗА ВЧИНЕННЯ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - Шульга, Андрій Олександрович; Пересада, Ольга Михайлівна; Хайлова, Тетяна Володимирівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядається питання нормативного врегулювання строків та порядку адміністративного затримання правопорушників за вчинення домашнього насильства з метою обґрунтування збільшення строку їхнього затримання більш ніж на три години. Для цього пропонується статтю 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнити частиною четвертою такого змісту: «Осіб, які вчинили домашнє насильство, тобто умисне вчинення будь-яких діянь фізичного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), унаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення – до 72 годин для направлення на судовий розгляд». На думку авторів, утримувати правопорушників (домашніх дебоширів) після здійснення адміністративного затримання варто в спеціальній кімнаті для затриманих. Також слід підтримати пропозицію вчених-правників та практичних співробітників правоохоронних органів стосовно можливості розгляду судом адміністративних проваджень без обов’язкової присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства.