ПЕНАЛІЗАЦІЯ НЕЗАКОННОГО ВТРУЧАННЯ В РОБОТУ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ДОКУМЕНТООБІГУ СУДУ В УКРАЇНІ - Назимко, Єгор Сергійович; Щербіна, Артем Валентинович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті автори розглядають інститут пеналізації взагалі та пеналізації незаконного втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду в Україні зокрема. Вказується, що вивчення санкцій кримінально-правових норм, а особливо ст. 376-1 КК України, згідно з якою встановлено кримінальну відповідальність за незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, дозволяє зробити висновок, що не завжди законодавець правильно співвідносить суспільну небезпеку протиправного діяння, його наслідки для держави та суспільства з тими покараннями, які за них передбачені. На думку авторів, поняття депеналізації більш вузьке, ніж пеналізації. Це можна пояснити тим, що кримінальне законодавство, незважаючи на всю його гуманність, є інструментом насамперед карального, а вже потім виховного впливу. Пропонується авторська дефініція пеналізації. Підсумовується, що наразі види покарань, передбачені за незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, є не повною мірою ефективними та не відповідають рівню суспільної небезпеки діяння. Одним із дієвих способів вирішення такої ситуації є диференціація кримінальної відповідальності залежно від виду суб’єкта (загальний або спеціальний).